Previous_page Next_page
Share |


ch-ch-ch CHIA!
Posted Jul 31, 2009 5:07 PM by yomama

What is this for? A kid's nursery?
Posted Aug 05, 2009 1:08 PM by BriConn2

yes. it's for a kid's nursery.
Posted Aug 24, 2009 12:08 PM by lbartley

The roof contributes to Heat sinks. Else wise well done.
Posted Aug 28, 2009 12:08 PM by DLamb

What's creative about this design? I think you have the right approach on your narrative, yet you could have accomplished all that with a creative design. Think out of the box!
Posted Sep 24, 2009 2:09 PM by mmendez

Bus_stop_1a Bus_stop_2a Bus_stop_3a
click to show larger

SustainaStop

Submitted by lbartley on July 01, 2009

My goal was to design a bus stop that would provide shelter, safety, and information to users, incorporating principles of sustainability (especially concerning environmental protection and social equity issues). I apologize for the lengthy explanation, and for the cheesy name.

The most important aspect is shelter that provides an optimal, self-regulated climate year round. A bus stop that is extremely cold during the winter months or hot during the summer months is not especially useful, and could discourage use of the system. This bus stop is designed to provide a shaded, cool haven for riders in the summer and a warm oasis in the winter, using renewable technologies that require little maintenance.

For all seasons, a solar array atop the structure (oriented somewhat southward to capture the maximum sunlight) would gather and store energy to power the stop’s lights, as well as fans during the summer and heating system during the winter. During summer months, solar energy collected by the rooftop array powers a set of small fans which would help to remove hot air from the interior of the shelter, bringing fresh cooler air in through the door openings as well as through small tubular vents near the floor of the shelter. The fans would force the heated air out and bring the cooler air upwards, resulting in more comfort for the user. Alternatively, the fans could be turned off and passively used as turbines, spinning with the flow of the hot air escaping the structure and complementing the energy being stored from the solar array. A clear roof is shielded from the sun by a blooming deciduous hedge, which grows with the spring (and increasing sun) to provide shade for users inside the shelter.

During the winter months, energy stored from the solar array is utilized to operate a radiant heating floor, which occupies much of the bus stops bottom layer. The radiant heat would rise from the floor to provide a dry, nonslip floor surface and a warm atmosphere for riders, and could optionally be extended to provide radiant heat for those seated on the bench as well. The deciduous hedge would lose its leaves as the temperature drops, which allows more sunlight to penetrate the clear ceiling, providing further passive heat inside. The tubular vents near the floor would aid in drainage from the shelter of melting water from users’ boots during snowy or icy weather. Finally, the side walls of the entryway, as well as the wide middle support post, provide not only support to the mechanisms on the rooftop, but also an extra buffer from cold winds.

From a safety perspective, large windows on all sides of the shelter provide excellent visibility into and out of the shelter, and solar energy stored during the day operates high efficiency LED light panels during service hours both inside the shelter and outside. The planter boxes on the rooftop work double duty as an extra shade from sun or snow but also as battery storage and a light fixture for the entrance of the shelter. An emergency telephone could easily be attached to the shelter, and a wi-fi accesspoint would be incorporated into the structure itself, for the convenience of those waiting with laptops or PDAs.

To best share service information to waiting riders, a map of each route is displayed on the inside walls of the shelter. There is also ad space available around the interior walls of the bus stop, to help support the costs of bus stop construction and maintenance, as well as providing a minor revenue stream for the system at large. A tone sounds and two lights on the center post alert riders by flashing when any bus is approaching (which light depends on the direction from which the bus is coming), and the placard with the route number also lights up when the corresponding bus is approaching. Such a system assumes a GPS-linked transportation network.

To ensure accessibility to all users, the raised floor is accessed by a gently sloping ramp, which is also colored bright yellow and covered in a bumpy textured surface, both to alert visually impaired users to the ramp but also to slow the speed of a wheelchair descending the ramp from within the shelter. The bench inside is cut off to allow one wheelchair a comfortable amount of space within the climate-controlled shelter. Finally, an audible tone would accompany the approach of any bus, and the route number would be spoken by a computerized voice to help visually impaired users (and others) identify the arriving bus.

Finally, from an aesthetic point of view, the station is designed to match the colors of the UTA system for maximum recognition as a UTA stop, and the rooftop plants blooming during the summer, and large windows during the winter would provide a pleasant atmosphere in which to wait for a ride. The large windows would also make it easier for bus drivers to see passengers waiting in the shelter, so riders (esp. handicapped) would not necessarily have to step outside to flag the bus until they are ready to board. I did not include a trash facility in the bus stop’s design itself due to potential smells detracting from waiting riders’ comfort, but a single-stream recycling bin as well as a garbage can could be provided nearby (and downwind).

shadow
Sponsored by the Utah Transit Authority, Federal Transit Authority and The University of Utah