Previous_page Next_page
Share |


images look nice. the canopy reminds me of a gas station.
Posted Jul 09, 2009 4:07 PM by Ethan

i hadn't actually thought of it in that way, but it actually makes a lot of sense, as they are both types of transportation hubs. The functional requirements of both bus stops and gas stations imply simple, open, economical shelters, but i do hope this is seen as something a little more elegant and eco-friendly than a standard gas station. it is a sharp observation though, and cheers for the compliment too.
Posted Jul 09, 2009 11:07 PM by stevekdublin

Very impressive, and well considered.
Posted Jul 10, 2009 3:07 PM by J Roberts

I like the long overhang for protection from the weather.
Posted Jul 12, 2009 11:07 PM by tomwsanchez

I'm loving the relatively inexpensive customization here!
Posted Jul 16, 2009 7:07 PM by upandoutward

This is probably my favourite design. Except it seems a bit too big, and it doesn't look like the existing columns can take the TENSION load that results from the addition (concrete is only good at compression). Plus what about the snowfall and someone climbing on top. Anyways, I like how you think outside the box and gave this 5stars.
Posted Jul 17, 2009 4:07 PM by Critique

again great points, cheers. the structural strategy for this design is a diagram for the time being, an ideological concept, as to go beyond that would be impossible without an engineer's survey. Indeed, the columns nearer the street would be under compression due to the cantilever, and those at the back would be in tension, and depending on an engineer's recommendation might require reinforcing. ideally over 75% of the roof's loading would be in the solar system directly over the columns to minimise this problem. i forgot to mention how the snow would be dealt with too, sorry. there are only really 2 ways to go, a very steep pitch or to prevent snow from settling at all. i went with the latter. the roof box would be lined with heating elements similar to those on the rear windshield of a car, immediately melting any falling flakes, allowing them to drain off. the small amount of power necessary for this would also come from the solar generator. thanks Critique, for the advice and the support.
Posted Jul 18, 2009 2:07 AM by stevekdublin

I like Gas Stations. Actually I like the smell of gasoline.
Posted Jul 30, 2009 1:07 AM by Hobgoblin

construction in just 6 easy steps
Posted Jul 31, 2009 4:07 PM by yomama

responsive...tough competition to the others.
Posted Aug 19, 2009 6:08 AM by ar.padma

I really appreciate the attempt to use existing structure.
Posted Aug 24, 2009 4:08 PM by jasondiceman

Lot of dynamics in the design features and composition is excellant. Fitting in a sprwalling campus area. Are there any sustainable features built into this facility?
Posted Aug 28, 2009 12:08 PM by DLamb

Suitibble for a sprawling campus area. Composition is excellant.
Posted Aug 28, 2009 12:08 PM by DLamb

thanks to everyone who voted (positively) for my design, and for all of the positive feedback too. i even agree with hobgoblin's statement, though i fear it may be too late for him. good luck to all, all the best, stevekdublin.
Posted Sep 29, 2009 12:09 AM by stevekdublin

Stage_1_copy Comp_test_4 20090708135012_15h26m26s_copy
click to show larger

Get Real!

Submitted by stevekdublin on July 08, 2009

I apologise for the length of this text, but have made a considered attempt to design something more considered than a pretty shape, and hope you will indulge me.

Responsible Sustainable Design:

If we bring this competition to its logical conclusion, to revolutionise the image of public transit as being ahead of the curve, it becomes necessary to provide more than a superficial aesthetic makeover. There is a genuine opportunity here to give public transit a real moral high ground in an age of ecological awareness. To this end, we must preceed the question of ‘what should a new bus stop be?’ with the more poignant question, ‘do we need a new bus stop in the first place?’. This is the most sustainable approach of all.

Reuse over Rebuild:

I attempted to demonstrate these ideas by looking specifically at the existing site at the University of Utah, listed as being the initial site for redevelopment. I studied the existing structure to see how it might be reused, only removing what I deemed to be truly worthless. Five of the existing columns and two of the concrete walls were retained, as concrete is one of the most useless materials once demolished. This retained structure would then support a new roof structure.

Two Part Intervention:

This redesign is composed of two parts – a roof and a screen. The idea is that one part, probably the roof, is used as a coherent means of corporate identity for the UTA, making all UTA stops instantly recognisable. The other part may vary greatly from stop to stop, individual pieces of eco-sculpture designed by emerging designers looking for a means of expression. Simultaneously, it is an expression of UTA’s commitment to healthier design and a commitment to aid young talent achieve the american dream in a time of utter hopelessness.

Screen:

The screen I have designed here is composed of reconstituted glass fins. They provide a certain amount of shading and shelter, while not completely enclosing the commuters. It allows the wind to pass through it like a sieve, slowing down wind speeds without creating a wind tunnel. It also provides for specific integrated functions, such as seating and bicycle locking, reducing the material palette.

Roof:

Using an asymmetrical load distribution in the roof, placing all of the weight over the columns, it is possible to achieve large cantilevering spans. This weight comes in the form of a solar panel generator, that takes advantage of Utah’s prolonged sunshine hours to create a self-sufficient bus hub. By taking in the solar radiation during the day, the roof can be lit at night. This light radiates from a reconstituted plastic ‘lantern’ that wraps around the perimeter of the roof structure. This plastic box is made to be as lightweight as possible, and the remaining gap in the roof is filled with an etfe membrane or ‘pillow’, another lightweight and recyclable material, that is more transparent than glass.

Accessories:

Many of the designs for this competition so far have tried to integrate bins and vending machines into the stop itself. I have deliberately tried to avoid this, as these are commercial elements that are constantly embroiled in evolutionary flux. Their design and technology may change very quickly in the coming years. This could leave the bus stop feeling very dated, as it will be either complicated or expensive to upgrade these integrated components. Maintanence of standalone accessories is also much easier.

Visibility/Security:

The considerable size of this shelter design, due to the anticipated large numbers of morning and evening student & teacher commuters, makes it highly visible, and the large black ‘UNIVERSITY’ tag makes it instantly understandable to visitors, day and night. The reason for lighting the bus stop so dramtically is so that it becomes a visible beacon at night, a safe illuminated shelter distinguished from standard street lamps. The lighting should also discourage homeless people from moving in (the sensitivity of how to deal with the homeless problem does not change the fact that public transport may be considered unsafe or ‘low-brow’ if homeless people are encouraged to sleep in bus shelters). Finally, I have left a gap in the screen, primarily allowing access to the car park, but also providing a means of escape should some thug attempt a mugging, or something equally undesirable.

shadow
Sponsored by the Utah Transit Authority, Federal Transit Authority and The University of Utah