Previous_page Next_page
Share |


Really disappointed to hear your ideas are not original to yourself. Maybe everyone else should be allowed to resubmit, based on new knowledge?
Posted Jul 29, 2009 11:07 PM by tradarch kc

Thank you for your comment. In response, it is surely sensible to gauge reaction - that way faults can be found which might not otherwise have been noticed and develop a more robust design. For instance, in the first model it did not come across clearly that the design was modular - I have put more thought into it this time. The ideas are still original - as an example no other design yet has provision for staffed retail facilities.
Posted Jul 29, 2009 11:07 PM by J Roberts

tradarch - you can submit as much design as you want, thats the information i got from the organizers.
Posted Jul 30, 2009 1:07 AM by nigelmaj

I like mobile catering, I am always hungry.
Posted Jul 30, 2009 1:07 AM by Hobgoblin

I think it is well thought out, and the look is a lot better than the original. If it was me, I'd make it so the space can be even more flexible; the design can modular to the point where you can customize the size and whether the indoor or outdoor space is included. Otherwise, this bus stop would only be practical for busy locations. Tradarch: that's the point of the contest.
Posted Jul 30, 2009 9:07 AM by Critique

Also, most architects like to anchor their design to the site somehow, so that it only works for that specific site (or if it's a mass produced bus stop, that specific city).
Posted Jul 30, 2009 9:07 AM by Critique

In response, it should be possible to place the walls and posts in any combination to create the desired rooms and shelters. This is an important stop, so it has a waiting room. A smaller stop might only need 2 walls along the back, one on each side, and an exposed front, to create a simple shelter. Roofing and infill materials can be altered depending upon location.
Posted Jul 30, 2009 12:07 PM by J Roberts

a definite improvement, but i would suggest that the box be made of glass and nothing else, so that the structure, and the envelope read as distinctive elements, and the more chunky roof seems to just float above people. check out the barcelona pavilion by mies, and the way that he seperated out the various elements of the building. http://www.e-architect.co.uk/barcelona/jpgs/barcelona_pavilion_5.jpg much better though.
Posted Jul 30, 2009 2:07 PM by kavbar

oh, and tradarch, are you seriously declaring an opposition to architectural progress? Do you seriously think that going back to the drawing board to improve a design is a bad thing? By that logic, we would all still be living in caves. Everything we do and are capable of doing is a result of previously gained knowledge. It comes across as very limiting that you would suggest we do not reconsider what we have done before. It is called 'bettering ourselves'.
Posted Jul 30, 2009 2:07 PM by kavbar

it came from the 70s
Posted Jul 31, 2009 4:07 PM by yomama

Thanks once again. I agree that full glazing would look better (good image of Mies' Pavilion by the way) however I opted for filled-in bases in response to a point made about upkeep and repair. For instance, if one of the smaller windows was damaged, it will be cheaper to replace than a floor to ceiling equivalent. The solid panels should help mitigate any 'greenhouse' effect and so make cooling of the room a little more efficient. In response to Tradarch kc, I absolutely do not appreciate being described as 'efeminate'(sic), as you put it in the zombie entry. I have sought feedback because it became evident my previous design had serious shortcomings. The comments were not in any way 'angry'. By reworking the design, I have placed much more thought into it than I might have otherwise.
Posted Jul 31, 2009 4:07 PM by J Roberts

Yomama, it actually draws inspiration from the 50s and 60s, read the Architecture paragraph for my reasoning.
Posted Jul 31, 2009 4:07 PM by J Roberts

You mean YOU draw inspiration from the 50s and 60s. You don't think it's a little drab? Nice espresso cart, though!
Posted Jul 31, 2009 5:07 PM by yomama

another uninspiring submission.
Posted Aug 04, 2009 6:08 PM by j.r.walker

Gas station.
Posted Aug 27, 2009 5:08 PM by Whosthatguy

Almost 1960s retro. But pactical and efficent.
Posted Aug 28, 2009 1:08 PM by DLamb

seems practical but reminds me of something i may have already seen. i am not enthusiastic about the retro aspect of the design. i think i like the graphic design
Posted Sep 08, 2009 11:09 PM by raulbravo

Overview Detail_1 Detail_2
click to show larger

More than a bus stop?

Submitted by J Roberts on July 29, 2009

:: Introduction
This design builds upon a previous submission, and takes on board comments made. The key changes regard the modular structure and retail provision. The intention is to provide a comfortable, hard-wearing stop. Passengers should be able to wait for their rush-hour services with space to sit and stand in safety and out of the rain, wind or heat. Good passenger information and facilities are vital for both commuting students and staff, and long-distance passengers wishing to change services. On a wider scale, can a bus stop provide additional services and features which could develop into a focal point for the area, providing facilities for the public and thus improving the passenger experience? I hope this design can effectively fulfil those demands, make a positive impact; please excuse the lengthy explanation (it’s nearly as long as War and Peace). Once again I welcome comments.
:: Architecture
The stop draws inspiration from modern transport architecture and design and is much more relaxing in appearance compared with the previous design. The architecture is inspired by Harlow Town Railway Station, designed in the late 1950s and a good example of architecture from the period. The materials at the bus stop are more modern though, using thick wooden panels (which should develop a rough and natural appearance with age) and charcoal-coloured frames. Signage is in Helvetica, and details are in a deep blue, inspired by British Rail’s 1960s rebranding. The reasoning behind the somewhat retro inspiration is that they have stood the test of time quite well – that should make the bus stop less prone to appearing outdated and unfashionable over the years.
:: Operations
Passenger seating is mostly separate from the platforms, to allow easier alighting and boarding given the large number of services calling at the stop. 2 platforms allow multiple buses to stop simultaneously, thus reducing waiting and improving journey times. A Ticket Vending Machine allows fares to be paid beforehand, reducing the need for the driver to spend valuable time selling tickets.
:: Modular construction
2 key components are used: 12.5cm thick support posts, and a 150cm frame. This frame is split into thirds horizontally, with different infill panels depending upon the use – window panels can be opened, door panels have fixed windows and solid panels use wood. The frame is used in both doors and windows – in the doors lightweight glass is used for ease of opening, in the windows thicker glass is used; this opens for ventilation. Glass is laminated for safety and coated in heat resistant film.
The modular components could in theory be used to build multiple structures. Larger waiting rooms would be feasible at bus stations, smaller open shelters would suit suburban stops. Sympathetic materials can be used in different locations when required.
:: Passenger information
Summary of departure screens list the next few bus services. Next Bus indicators closer to the platforms provide in-depth journey information, as well as live details about bus progress. These screens are freestanding, allowing for replacement upon damage or life expiry, and are housed in tough metal cases. Automated audio announcements provide additional information and are benefit to the visually impaired.
(don’t worry, only 296 words left to go)
:: Passenger comfort
During cold, snowy or windy conditions, a waiting room is provided. Temperature is controlled using opening windows and forced air recirculation. Inside, passengers can take a seat on tough metal benches and perches. Outside, additional seats are provided and up to 12 cycles can be parked, all monitored by CCTV. A drinking fountain allows passengers to cool down in hot weather. Energy saving fluorescent spotlights and strip-lights are used throughout – these should last some time before replacement is needed. Large canopies provide shade and protection from the rain.
:: Disability provision
Doors are 1.5m wide, sufficient to allow wheelchair access. They are highlighted with blue paint. One door can be opened automatically, and one perch seat can be folded down to create a wheelchair space. The platform is raised to allow easier boarding and disembarking.
:: Retail
With the old design, a point of controversy was a retail shop. This is now gone, instead space has been provided outside for retailers to allow greater flexibility. For instance, a coffee van could serve morning commuters, a snack bar could serve the lunchtime rush, and the evening newspaper can be distributed during the evening peak. Supply can be tailored better to daily and seasonal demand, and should services prove excessive, they can be cut back. With mobile units, stockholding space and overnight security will be less of an issue. Multiple businesses can be supported, important during these turbulent economic times.
:: Development
Trees and shrubs have been planted to provide aesthetic appeal, and to compensate for environmental damage. Given the large usage of the stop, leisure developments e.g. benches, tables, gardens etc. would be convenient for many people, and the space as a whole can develop further, with the upshot of improving the passenger experience.

shadow
Sponsored by the Utah Transit Authority, Federal Transit Authority and The University of Utah